FAQ FAQ

Hoe ecologisch/circulair is Facadeclick? Hoe ecologisch/circulair is Facadeclick?

In een circulaire economie worden tal van strategieën toegepast om materialen en producten zo duurzaam mogelijk te blijven inzetten in de economie. Ze worden bijvoorbeeld hersteld, kunnen geüpgraded of makkelijk uit elkaar gehaald worden en omgevormd tot nieuwe producten etc..

Facadeclick staat aan de top van circulair bouwen. Alle materialen die Facadeclick gebruikt, kunnen losgemaakt en herbruikt worden. De gevelstenen worden niet met mortel gemetst, maar gemonteerd met koppelstukken of 'inserts', een verbindingsstuk in kunststof. Daardoor kunnen zowel de gevelstenen als de inserts bij afbraak eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt worden. Wanneer het koppelstuk niet meer kan dienen in een tweede leven door bv schade is dit perfect recycleerbaar. Het wordt bovendien geproduceerd in een fabriek die 100% op groene stroom draait.

Ook het isolatiemateriaal is verwijderbaar en recycleerbaar; de bio-variant is zelfs biologisch afbreekbaar.

Behalve voor de eerste laag is er geen mortel of cement nodig. Op die manier worden bij elk bouwproject honderden liters water bespaard en helpt het bij de reductie van CO2, wat vrijkomt bij de productie van cement.

Er is ook nauwelijks of geen afval bij het bouwen van een muur met Facadeclick.

Hoeveel sneller is Facadeclick dan traditionele gevelbouw? Hoeveel sneller is Facadeclick dan traditionele gevelbouw?

Alles hangt een beetje af van de omstandigheden, maar de gemeten tijdswinst is aanzienlijk.

De tijdswinst ligt op verschillende vlakken:

  1. Het Facadeclick-systeem laat toe om gewoon stenen in elkaar te klikken als LEGO-blokken. Je moet dus niet metselen of lijmen.
  2. Je hebt geen vakmannen nodig die schaars zijn; iedereen kan het.
  3. Het systeem is eenvoudig en zorgt ervoor dat je foutloos een voegloze gevel kan bouwen. De kans dat je ergens moet herbeginnen is zo goed als onbestaande.
  4. Je bent totaal weersonafhankelijk. Dankzij het droogbouwsysteem kan je in alle weersomstandigheden blijven verder bouwen, zonder risico op uitbloeiingen.
  5. Door de combinatie met na-isolatie verlies je geen tijd aan het plaatsen van isolatieplaten.

Hoe kan ik kosten besparen met Facadelick? Hoe kan ik kosten besparen met Facadelick?

Facadeclick vraagt intrinsiek minder vakwerk, omdat je niet meer moet metselen. Je hebt dus minder dure vakmensen nodig.

Je kan sneller werken en bent weersonafhankelijk, wat voor minder vertraging op de werf zorgt.

Al die elementen dragen bij tot het drukken van de kosten.

Is zo'n gevel gebouwd met Facadeclick wel stevig? Is zo'n gevel gebouwd met Facadeclick wel stevig?

Uit verschillende testen blijkt dat een buitenmuur die met Facadeclick gebouwd is, tot twee keer sterker is dan een buitenmuur opgetrokken met klassieke bouwmethoden. De buitenmuur kan tot twee keer meer druk en trekkrachten (door bijvoorbeeld de wind) aan dan een traditionele buitenmuur.

Op de video lijken de stenen los te liggen? Op de video lijken de stenen los te liggen?

Dat klopt, de bovenste lagen liggen tijdens het bouwen los op de koppelstukken. Door het gewicht van de volgende lagen, komen deze vast te zitten. Mede door de spouwhaken verkrijg je een stevige muur.

De laatste lagen waar geen gewicht op komt, worden vastgeschroefd met een lange schroef die bij het pakket wordt geleverd; denk daarbij aan plaatsen zoals de dakrand en de onderkant van een raam.

Wall

Hoe start ik de gevelopbouw? Hoe start ik de gevelopbouw?

Het mortelen van de eerste laag moet correct gebeuren, dit is de basis van de gevel en zal dus ook bepalend zijn voor het eindresultaat. De laag moet waterpas liggen in twee richtingen. De stenen worden volgens het principe zoals weergegeven op de tekening in de mortel gelegd. Deze aanzet gebeurt op de waterkerende folie. Hierna kan er geklikt worden.

Wall instruction 1 Wall instruction 2

Wat is de koppenmaat? Wat is de koppenmaat?

De koppenmaat bij metselwerk is de breedte van 1 steen (kop) + de breedte van 1 stootvoeg. Bij Facadeclick is dit 107mm, zijnde een kop van 104mm + een voeg van 3 mm. Wanneer er op een veelvoud van de koppenmaat ontworpen wordt, zal het halfsteensverband altijd kloppen.

Wall instruction 3

Kan je in wildverband werken? Kan je in wildverband werken?

Neen, er kan niet in wildverband gewerkt worden. De koppelstukken van Facadeclick kunnen enkel volledig of half toegepast worden, waardoor dus enkel een halfsteensverband mogelijk is.

Wat met halve stenen? Wat met halve stenen?

Wanneer er halve stenen nodig zijn, zijn er ook halve koppelstukken nodig. Deze kan je verkrijgen door een hele in twee te zagen.

Insert in half

Hoe bevestig ik spouwhaken, en hoeveel plaats ik er per m²? Hoe bevestig ik spouwhaken, en hoeveel plaats ik er per m²?

Bij Facadeclick heeft de spouwhaak twee functies:

  1. Om de gevel te verankeren aan de binnenmuur.
  2. Om de gevel uit te lijnen (loodrecht te zetten). Hierdoor wordt er elke 4 lagen een verankering uitgevoerd. Met een totaal van 8 ankers/m².

De spouwhaken worden bevestigd d.m.v. een rozet die op de binnenmuur vastgeschroefd wordt. Hierin komt een haak die op zijn beurt in het verbindingsstuk gehaakt kan worden.

Hook

Wat als ik in de laatste lagen geen schroef kan zetten, omdat hierboven geen plaats is, zoals bij een uitkragend terras bijvoorbeeld? Wat als ik in de laatste lagen geen schroef kan zetten, omdat hierboven geen plaats is, zoals bij een uitkragend terras bijvoorbeeld?

Wanneer er geen plaats is voor een schroef, voorzien we een stelschroef. Die wordt tussen het uitkragend deel en de laatste steen geplaatst. Door het openschroeven ervan worden de laatste lagen aangedrukt.

Wall

Hoe worden de verschillen in de handvormbaksteen opgenomen? Hoe worden de verschillen in de handvormbaksteen opgenomen?

Tijdens het plaatsen van de gevelsteen kunnen uitvulplaatjes gebruikt worden om ongelijkheden in de handvormbakstenen weg te werken. Hierdoor kunnen er strakke lintvoegen gerealiseerd worden met een ruwe handvormbaksteen. De plaatjes worden op de inserts geplaats, en blijven op hun plaats liggen de speciale pasvorm.

Inserts

Kan ik met isolatieplaten werken? Kan ik met isolatieplaten werken?

Facadeclick is ontwerpen om de kans op fouten te minimaliseren. Daarom is er in het systeem gekozen voor navulisolatie die volgens een ATG-gekeurd proces ingeblazen wordt. Op die manier krijg je een volledige en naadloze isolatie. Dit type isolatie is afgestemd op het voegloos systeem, waardoor de combinatie van beide voor een perfect waterdicht geheel zorgt.

Welke geveldragers zijn compatibel met Facadeclick? Welke geveldragers zijn compatibel met Facadeclick?

Wanneer u Facadeclick-materialen besteld, leveren wij u ook de door ons ontworpen geveldragers mee. Dit zorgt ervoor dat er nooit problemen zijn op de werf met foutieve geveldragers die niet compatibel zijn.

Informatie aanvraag Information inquiry